Loading

Kistérség

Közelgő események

Sóvidék

Közelgő események

Hegyalja

Hírek

Partnerek

Elérhetőség

#szovata

Szovátai látnivalók

MEDVE-TÓ

Horka-, Feneketlen-, Jordán-tó – talán e három tavacska lehetett a Medve-tó elődje. Legutóbbi, a Jordán feljegyzések szerint 1710-ben jelent meg, az akkori Medve-patak „önnön vizét elzárva, tóvá alakult”. A víznyelő kidugulása a tó halálát okozta 1852-ben, hogy két évtized múlva újra, immár nagyobb kiterjedésû sós víz vegye birtokába a területet.

Heliotermikus, azaz naptól melegedő és hőraktározó tó (a sós tó felületén átfolyó édesvíz-réteg szigetelőként működik, a belépő napsugarak visszaverődését meggátolja, így az általuk szállított hőt a tó elraktározza).

Hossza 306 m, szélessége 182 m, kerülete 900 m, felülete 40235 m², legnagyobb mélysége 18,10 m. Sókoncentrációja 250 g, ami azt jelenti, hogy minden liter vízben 250 g só van feloldva.

Gyógyhatását főként nőgyógyászati problémák, meddőség, mozgásszervi panaszok, ideggyógyászati problémák kezelésére használják.

Mivel 1875. május 27-én keletkezett a tó, a tiszteletére 2000 óta minden évben megrendezett városi ünnepeket, a Medve-tó napokat a május utolsó hétvégéjére időzítették.


RÉGI VILLÁK

Igazi látványosságot kínálnak a szovátai villák, melyek többsége a XIX-XX. században épült. Kiemelkedő a Pacsirta villa, a Teleki-villa, Sándor-villa, akárcsak a Bírák villája, mely ma is impozáns építmény, az 1920-as években a fürdő legnagyobb nyaralóvillája volt. Az erdélyi ügyvédi kamara által, dr. Papp Ioan ügyvéd javaslatára emelték, ennek földszintjén volt Szováta első kezelőbázisa.


MÁS TAVAK

A só és víz „együttmûködése” egyaránt formálta a föld belsejét és a felszínt. A felszín alatti oldódások következményeként bemélyedések jöttek létre, dolinák képződtek. További oldódási folyamat eredményeként a kősó rétegben víznyelő keletkezik, mely ha nem képes elnyelni a nagyobb esőzések, hóolvadás során dolinában összegyûlő csapadékot, időszakos tavak jönnek létre. Ilyen időszakos tó léteről számolnak be a mai Piroska-tó helyén.

A Sóközét átszelő patakokkal is furcsa játékot ûz a só: víznyelők, azaz ponorok kialakulásának eredménye, hogy a csobogó vizet egyszer elnyeli a föld, búvópatakká változik. Egyes leírások szerint a múlt században hasonló ponor lehetett a mai Medve-tó helyén. Az óriás dolinák, azaz poljék kialakulása a só szûntelen munkájának eredményei, ezen nagymérető bemélyedések adnak helyet olyan méretes tavaknak, mint a Medve-tó.

Az ember is hozzájárult időnként egy-egy tó megszületéséhez: a felszíni sófejtéssel felgyorsított oldódási folyamatok szülték a Fekete-tót, mely egy, feltehetőleg a Rákóczi szabadságharc idején mûködő sóbánya helyén alakította ki medrét. Területe 3810 négyzetméter, legnagyobb mélysége 6,2 méter.

A Mogyorósi-tó az 1800-as évek második felében alakult ki, a dolinában fegyûlt víz enyhén sós, 7,4 méter mélységû, területe 3670 négyzetméter. A Medve-tó kistestvéreként tartják nyilván, kettejük közt mindössze 60 méternyi távolság van.

Felszíni sósziklák között jött létre a 215 négyezetmér területû Vörös-tó, illetve a 1050 négyzetméres Zöld-tó. Az eső által oldott só jótékony hatásához társul e tavak fenekére lerakódott, kálciumszulfátban és vasban gazdag iszap.

Szintén gyógyulás reményében keresik fel sokan Szováta legfiatalabb sós dolina-tavát: a Rigó-tó az 1950-es években keletkezett, területe 2200 négyzetméter, mélysége alig egy méter.

Két édesvizû tavat is megismerhet az, aki Szovátán jár: az esővízből, hóléből keletkezett Piroska-tó vize nem éri el a felszín alatti sós réteget, ezért maradt édesvizû, akárcsak a Zoltán-tetőn látható Édes-tó.


TIVOLI-TÓ

Mesterséges tó. A szovátai turisztikai kínálat bővítésének céljából épült meg festői környezetben, erdők között a kellemes kikapcsolódást nyújtó, csónakázásra, horgászatra alkalmas tó.

Az 1970-es években a helyi líceum diákjainak bevonásával a Cseresznyés-hegy lábánál lévő vizes, ingoványos területen létrehoztak egy tavat. Alig két évtized után lecsapolták, mert veszélyeztette a közeli, alacsonyabban fekvő Medve-tót.

2010-11-ben – immár a Medve-tó biztonságára figyelve (a partokat megerősítették, a tó medrét agyaggal szigetelték, gátakat építettek és a vízmennyiség szabályozása érdekében zsiliprendszert alakítottak ki) – újjáépítették.

A 27.000 négyzetméter felületű szabadidőközpont része az 500 személy befogadására alkalmas, 4400 négyzetméteres napozó strand a kellő infrastruktúrával (recepció, öltözők, zuhanyzók, illemhelyek, büfé), és csónakázni is lehet majd. A gyermekek számára egy sekélyebb vizű kisebb medence szolgál. Télen korcsolyázásra használják a létesítményt.