Loading

Kistérség

Közelgő események

Sóvidék

Közelgő események

Hegyalja

Hírek

Partnerek

Elérhetőség

#farkaslaka

Farkaslaki látnivalók

TAMÁSI-EMLÉKHÁZ

A Nagy utca 238. szám alatt született 1897. szeptember 19-én Tamási Áron. Az író 150 éve épült szülőháza faboronás, zsindelyes épület. A Tamási-emlékházat 1972. szeptember 24-én avatták fel. A tamási család bútorai, illetve a személyes tárgyaiból, kézirataiból, műveiből, leveleiből, fényképeiből válogatott gyűjtemény tekinthető meg.

TAMÁS FANCSALI ÁGNES EMLÉKHÁZ

A Kalóz utca 392. szám alatt található Tamási Áron testvére, Tamás Fancsali Ágnes háza. Az épületet nemrég restaurálták.

FARKASLAKI TEMPLOM

A római-katolikus templom 1842-1848 között épült klasszicista stílusban, 581 méter magasságban, a falutól nyugatra emelkedő Templom-dombon. A templom méretei: 47 m hosszú, 15,80 m széles, tornya 38 m magas. Harangjait Nagyszebenben öntötték 1927-ben, orgonáját Mátisfalvi Szőcs Sámuel készítette 1865-ben. A templom előterében az első világháborúban elesett hősök emlékműve áll.

FARKASLAKI RÉGI ISKOLA

Ebben a római-katolikus egyházhoz tartozó épületben diákoskodott 1904-1910 között Tamási Áron. „Miénk a fény, amit lelkünkbe fogadunk, s a föld, amelyen élünk és meghalunk.”

FÁBÓL FARAGOTT MÁRIA SZOBOR A GORDON-HEGY OLDALÁBAN

A fából készült Szűz Mária-szobrot egy évvel a 2005-ös árvíz után állították. Jakab Antal mester alkotása.

TRIANONI EMLÉKMŰ

A farkaslakai Trianon-emlékmű egy 15 tonnás kőtömbre épített alkotás. A magyar szentkoronára emlékeztető vaskengyelből kinő a különböző országrészeket ábrázoló kopjafa-együttes, melynek a központi eleme az apostoli kettős kereszt.

TAMÁSI ÁRON EMLÉKMÚZEUM, SÍREMLÉKE

Farkaslaka a székely irodalom bölcsője. A Nyikó-patak szeli ketté, a környék erdeit egykor sok farkas lakta. Itt született meg az azóta is örökérvényű gondolat: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!” Tamási Áron (1897-1966) székely író szülőháza ma emlékmúzeum, síremléke – Szervátiusz Jenő és Tibor kvarcitkődombormű-alkotása – a két cserefa között, a temetőben látható.

JÉZUS SZÍVE KILÁTÓ

Már messziről látszik a Farkaslaka illetve Székelyszentlélek fölé magasodó Gordon-tetőn álló Krisztus szobor. A székelyudvarhelyi Zawaczky Walter szobrász tervezte és készítette az alkotást. A majdani zarándokok egy létrán mászhatnak majd fel a szobor fejébe.

A 23 méter magas kilátó ott áll, a helyiek pedig hamarosan azzal büszkélkedhetnek, hogy ők a gazdái az egyik legmagasabb Krisztus-ábrázolásnak Kelet-Európában.

SZÉNÉGETÉS

A Kalonda-tetőn már a XVIII. századtól jelentős kereseti forrás a szénégetés. A bükk- és tölgyfahasábokat kúp alakban rakják egymásra a szénégetők, az így létrejött baksát szalmával és földdel takarják be. A belsejében hagyott üregbe kerül a gyújtós, és a farakás fojtott lánggal 8-12 napig izzik.

Felügyelet szükséges a teljes munkafolyamathoz, arra is figyelni kell, hogy miután a rakásról lehúzzák a földet, a baksát szénporral betakarják, hogy a tűz teljesen kialudjon. Ez után jöhet a széndarabok kiválogatása, zsákolása, értékesítése 18-20 napnyi munka eredményeként. A Szenes Napokat minden év szeptemberének első hétvégéjén szervezik a Kalonda-tetőn.