Loading

Kistérség

Közelgő események

Sóvidék

Közelgő események

Hegyalja

Hírek

Partnerek

Elérhetőség

#oroszhegy

Oroszhegyi látnivalók

TEMPLOM

A diafalvi részen volt a falu középkori temploma. A templomból egy gótikus cibórium maradt fent. A régi templom helyét ma a faluban egy kis csengettyű őrzi, pontosabb beazonosítása mindezidáig nem sikerült. Az első templom lebontását 1670 körül Domokos Kázmér vikárius rendelte el. Feltehetően ennek az oltárát díszítette a 18. századi Mária mennybemenetelét ábrázoló észak-itáliai hatásra fogant kép.

A mai helyén felépülő második templom építését a helybeli Kovács György költségén fejezték be.

Mivel a templom szűknek bizonyult 1766-1770 között a hívek költségén és Oroszhegyi Tamás György kanonok gyűjtéséből felépült a harmadik templom, amelyhez torony is csatlakozott, valamint a déli oldalon egy portikusz, az északi oldalon pedig egy sekrestye.

A romossá váló templomot 1937-1940 között átépítették, meghagyva a homlokzati tornyot, felhasználva a megelőző épület homlokfalát és a keleti fal nagy részét.

NÁRCISZRÉT

Oroszhegytől északra, a vulkáni fennsíkon, a Lázon, 900-950 méter magasságban sajátos geobotanikai társulás figyelhető meg. Májusban nagy nárcisz-mezők alakulnak ki. A nárciszt itt konkósdinak, vagy kápolnavirágnak is nevezik. Ez a mediterrán származású, fehér virágú, erős illatú, egyszikű tavaszi növény nagy egyedszámmal jelentkezik a platóvidéken, több mint 50 hektáron.

A virágok nyílásakor, május második felében évente megrendezik a Nárciszfesztivált, amely színes programmal fogadja a látogatókat.

KILÁTÓ

2008-ban épült 1009 méterrel a tengerszint felett emelkedő Őrhegyre. Négy emeletes fából épült a torony, mely a Bolygó Közbirtokosság, a helyi Polgármesteri Hivatal, a településen tevékenykedő, valamint az elszármazott vállalkozók támogatásával jött létre. Az arra járó vándor, a turistaösvény részeként 21 méter magas építményről tekinthet szét a Nagy-Küküllő dombvidékére, az Udvarhelyi-medencére és távolabbra.

Tiszta időben ellátni innen egészen a Déli-Kárpátok gerincéig. Alatta Oroszhegy hosszan elnyúló házsorai látszanak. Az erdős csúcs biciklitúrák állomása és egyben népszerű kiránduló hellyé vált.

Szállás kereső

Facebook