Loading

Kistérség

Közelgő események

Sóvidék

Közelgő események

Hegyalja

Hírek

Partnerek

Elérhetőség

#hegyalja

Hegyalja leírása

„Amikor lent a völgyben felálltam és kinyújtózkodva ránéztem a nagy hegyekre, úgy éreztem, hogy most immár örökké élni fogok. ” – Tamási Áron

Hegyalja Erdély olyan sajátos tájegysége, mely a hajdani Udvarhelyszék huszonkét hargitaalji településének gyűjtőnevét képezi. Sokáig, mint Havasalja emlegették, ma inkább a Székelykapuk Földjeként tartják számon.

A régió településein végigsétálva nagyon sok gazdag faragású, díszített, egyedi székelykapu tekinthető meg, mely az erdélyi magyarság számára a hovatartozás jelképét hivatott képviselni.

„A székely ház mértékadó dísze és koronája a székelykapu, melyet valósággal családtagjának tekint a gazda. Levágja az erdő fáját, de az elpusztult élet helyébe újat teremt, mert a székely kapu tényleg él, és részt vesz mindennapi küzdelmes vérkeringésében; élővé válik azáltal, hogy a székely lelkét leheli belé, amikor kifaragja, és Isten nevét vési rá szelíd és áhítatos betükkel …” – Nyírő József

A Hegyalja régió magába foglal történelmi jelenőséggel bíró, megannyi természeti és kulturális kinccsel rendelkező,  a Hargita lábánál fekvő települést.

Ide tartozik: Székelyvarság község; Zetelaka község, Deság, Ivó, Küküllőmező, Sikaszó, Zeteváralja településekkel; Oroszhegy község, Fancsal, Székelyszentkirály, Székelyszenttamás, Tibód, Ülke, Üknyéd településekkel; Fenyéd község Küküllőkeményfalva településsel.

A régió a Kis- és Nagy-Küküllő felső folyása között helyezkedik el, párhuzamosan a vulkanikus hegyekkel, északi peremén az Erdélyi-Fennsíkkal. A Nagy-Küküllő legfontosabb mellékfolyója a Maros, a hegyekben beleömlik a zetelaki víztározóba, ahol a Sikaszó és Szencsed patakával egyesül. Székelyudvarhely fele folytatva útját, a város előtt az Ivó-, Deság- és Fenyéd pataka torkollik bele. Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, innen Küküllő néven közösen folytatják útjukat a Maros folyóig. A forrásvidéktől a zetelaki víztározóig, illetve Fenyéd községtől a folyó hegyvídéki jelleggel bír, majd Fenyéd településtől lefele haladva dombvídéki jelleget ölt. A folyó változatos horgászlehetőségeket biztosít.

A hegyaljai települések egyik közös, kiemelkedő vonása a nagy területeken elhelyezkedő erdők. A területi közigazgatás adatai alapján Zetelaka és Varság területének 55, illetve 56 százalékát erdő borítja, ami összességében 15000 hektár erdőt jelent. A többi település is erdősített, Fenyéden jóval kevesebb, az összterület 11 százalékát fedi. Mind a négy településre jellemző, hogy a fakitermelés, fafeldolgozás mai napig egyik fő megélhetési forrást jelenti. Zetelaka községben sokatmondó az elterjedt mondás, mi szerint “porból lettünk, de fából élünk”.

A régió rendkivül jó adottságokkal rendelkezik, ami a gyógy- és hobbi turizmust illeti. Ugyanakkor a  látnivalókban, kirándulási- és szállás  lehetőségekben, hagyományokban, rendezvényekben, kulturális eseményekben gazdag települések vendégszeretetről híres lakói szeretettel  várják az ide látogatókat.

A térség rendezvényei, kulturális eseményei közül kiemelkedőek a minden évben megrendezésre kerülő Varsági Málnafesztivál, Oroszhegyi Szilvanapok és Nárciszfesztivál, Deság-Kapu Fesztivál, falunapok, farsangi-,  szüreti- és termésbálok, sportesemények, népzene és népdal rendezvények, és más színes programok, melyek az aktualítások, helyi igények és lehetőségek függvényében folyamatosan bővülnek.

Ami a térség látványturizmusát illeti, szintén van, miből válogatni, természetesen a teljesség igénye nélkül:

A Zsindelyországként is ismert Székelyvarság a maga kiterjedt 7669 hektár területével, önmagában is nagyon látványos, főként ha figyelembe vesszük, hogy a terület közel 60 %-át erdő borítja. Kiemelkedően látványosak a még meglévő vízimalmok, vízifürészek, csergeványolók. A vadregényes fenyvesek, vadlesek, gyalogtúrák, sziklamászási lehetőségek, esztenalátogatások, a hagyományos mesterségek “meglesése”, és az elmaradhatatlan friss levegő, igazi kikapcsolódást bíztosítanak a turistáknak.

Zetelaka, mint népes halmaztelepülés faluturizmusáról is híres. Szálláshelyei egyre bővülnek, látnivalóban nincs hiány.

A több mint 320 hektáron elhelyezkedő Ivói Vadaspark igazi újdonságnak számít a környéken, ahol a vadon állatvilágért rajongók természetes környezetükben nézhetnek meg szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, muflonokat. A közkedvelt Zetelaki Víztározó kiváló  horgászati, fürdőzési, túrázási és csonakozási lehetőségeket biztosít. A tavat körös körül hegyek övezik, lehetőséget nyújtva az erdei túrázásra. Megemlítendő még mint helyi látványosság, a vidék legnagyobb római katolikus temploma Zetelakán, illetve Zete vára. A fenyvesekkel körülölelt Sikaszó és Deság települések természetes adottságai igazi pihenést biztosítanak.

Oroszhegy és környéke egy hagyományőrző közösség élettere. A helyi szokások megismerése mellett különleges székelykapuk tekinthetők meg, ugyanakkor a híres oroszhegyi szilva és a belőle készült termékek nagy népszerüségnek örvendnek a környéken. Az évente megrendezett szilvafesztivál a környék egyik legnevezetesebb eseménye. A községtől északra a vulkáni platón virágzik a nárcisz, mely szemetgyönyörködtető látványt nyújt virágzáskor.

Fenyéd község, mint hagymatermelő vídék ismeretes. Nagyon szép székelykapuk díszítik a községet, kötött, vésett és galambdúcos székelykapui egyediek. Itt található a környék egyik legnagyobb kavics- és homokbányája, ahol bronzkori településmaradványok kerültek felszínre. A csendes dombvidéki táj, gazdag állatvilág, gyalogtúrák, vonzó szálláshelyek csábítják az idelátogatókat.

HEGYALJA TELEPÜLÉSEI

Székelyvarság – 1572 lakos
Zetelaka – 5580 lakos
Deság – 27 lakos
Ivó – 372 lakos
Küküllőmező – 39 lakos
Sikaszó – 111 lakos
Zeteváralja – 1820 lakos
Oroszhegy – 3902 lakos
Fancsal – 300 lakos
Székelyszentkirály – 1105 lakos
Székelyszenttamás – 150 lakos
Tibód – 222 lakos
Ülke – 397 lakos
Üknyéd – 88 lakos
Fenyéd – 1908 lakos
Küküllőkeményfalva – 708 lakos

Szállás kereső

Facebook